Прикорм маленьких сонечок. З чого починати?

Зміст статті:

-    Каші
-    Овочі та фрукти
-    Соки та інші напої
-    М’ясо 
-    Яйця 
-    Риба
-    Жири
-    Кисломолочні продукти

Останнім часом на нашу гарячу лінію надходить велика кількість питань про введення нових продуктів (прикорм) до основого  харчування грудним молоком/сумішшю. 

Під час росту маленького сонечка дуже змінюються його потреби у харчуванні. В певний час настає період, коли треба вводити прикорм для малечі. 

Важливо!

В Україні дитячі лікарі підтримують рекомендації Всесвітньої Організації Здоров’я щодо грудного вигодовування і введення прикорму з 6 місяців життя дитини.
У більшості країн Європи введення прикорму також рекомендується з 6 місяців життя  дитини. Але у деяких країнах ЄС , наприклад, Німеччині, Іспанії, Бельгії, - введення нових продуктів,  крім грудного молока/сумішей , можливе з 4-6 місяців.

Останні рекомендації групи Європейських спеціалістів по дієтичним продуктам харчування і алергії (NDA) 2,3 для розвинутих країн Європи:

  • грудне молоко є найкращим і бажаним для малюків;
  • введення додаткових продуктів харчування (прикорму) у віці з 4 до 6 місяців життя дитини є безпечним і не має негативного впливу на здоров’я малюків як в короткостроковій перспективі, включаючи інфекції, так і  в довгостроковій перспективі, включаючи алергію і ожиріння;
  • виключно грудне вигодовування при якісному харчуванні мами, повністю забезпечує потребу здорових малюків у рідині, енергії і поживних сполуках до 6 місяців життя;
  • деякі малюки, особливо хлопчики, народжені з вагою менше 3000 г, входять до групи ризику по недостатньому забезпеченню організму залізом виключно з грудним молоком. Це може бути пов’язано зі зменшенням його вмісту в грудному молоці на 4 місяці лактації, а також недостатнім накопиченням цього мікроелементу (запас) внутрішньо утробно в періоді вагітності;
  • строки введення прикорму для  малюків із групи ризику повинен вирішувати медичний працівник, враховуючи індивідуальний розвиток і потребу дитини. Ідеальний строк  введення прикорму для здорових малюків на грудному/штучному вигодовуванні - 6 місяців, але і не пізніше.

Важливо!

Грудне молоко після 6 місяців не забезпечує малюків поживними речовинами, у першу чергу залізом і цинком, необхідних для їх нормального росту і розвитку

  • суміш для штучного і змішаного вигодовування повинні відповідати потребам здорових малюків і мати обов’язкову інформацію щодо відповідності віку, способу приготування та ін.;
  • категорично не рекомендується введення нових продуктів (прикорму) до 4 місяців життя дитини;

Важливо!

Раннє введення прикорму (до 4 місяців) може призвести у майбутньому до розвитку алергії, ожиріння та інших хвороб у дорослому віці;

  • малюки на грудному вигодовуванні, особливо народжені восени і взимку, потребують додаткового введення вітаміну D для профілактики рахіту ( частково синтезується у шкірі під дією сонячних променів);
  • годуючи дитину грудним молоком,  мами, які знаходяться на суворій вегетаріанській дієті, повинні вживати харчові добавки з вітаміном В12, який містяться виключно у продуктах тваринного походження ( м’ясо, риба, яйця, молоко), дефіцит якого призводить до розвитку анемії.
  • виробник продуктів прикорму повинен обов’язково вказувати найменший можливий, а не обов’язковий вік дитини для введення даного продукту. Вік дитини не може бути менше 4 місяців.

Розширення раціону харчування дитини обумовлено наступними факторами:

  • грудне молоко/суміш не забезпечує зростаючих малюків енергією та поживними речовинами після 6 місяців життя;
  • необхідність розширення раціону харчування рослинними білками, вуглеводами, жирними кислотами, мікроелементами за рахунок прикорму;
  • необхідність тренування травної системи, стимуляції перистальтики кишечника, жувального апарату дитини.

Важливо!

Необхідно зазначити, що раннє введення прикорму може знижувати кількість вироблення грудного молока, тоді як пізнє введення прикорму (після 7 місяців життя) може призвести до проблем з адаптацією малюків до вживання більш твердої консистенції їжі ніж молоко.

Ознаки готовності дитини до введення прикорму:

  • тримає голову;
  • сидить практично без підтримки;
  • відкриває рот, коли підносять ложку з їжею;
  • закриває рот з ложкою  в роті, а потім ковтає, а не виштовхує і не випльовує.


 

Правила введення прикорму:

 

 

З часом маленькому сонечку необхідно давати їжу більш густої консистенції. Починаючи з 9 місяця їжа повинна містити дрібні шматочки, а вже після року малюку можна запропонувати щось твердіше (парові котлети, шматок яблука та ін.);

 

 

  • прикорм повинен бути промислового виробництва або свіжоприготовленим, мати ніжну гомогенну консистенцію, від вершково-подібної до сметано-подібної (відносно віку) і температурою 36°-37° С (температура тіла).
  • вводи прикорм необхідно обережно із поступовою зміною консистенції, смаку, та запаху їжі. 

Важливо!

Одночасно обов’язково необхідно продовжувати годування маленького сонечка грудним молоком/сумішшю

  • прикорм треба давати, коли дитина голодна та активна, краще під час сніданку або обіду (дуже добре, якщо дитина буде їсти разом з іншими членами сім’ї);
  • під час годування дитина повинна знаходитися у вертикальному положенні на руках у дорослих або у спеціальному дитячому стільчику;
  • прикорм дається після нетривалого годування грудьми/сумішшю, обов’язково з ложки;
  • прикорм треба починати давати малюку, поклавши невелику кількість їжі на кінчик чайної ложки. Ложку тримати так, щоб дитина її бачила, потім торкнутися ложкою до губ дитини, щоб частина продукту залишилася у неї на губах і лише коли дитина відкриє рот, покласти ложку з їжею на середину язика, тоді малюк легко її проковтне;
  • кожен продукт прикорму вводиться поступово, починаючи з 1 чайної ложки і збільшуючи за 5-7 днів до повної порції. Дитина сама покаже, що наїлася, відвернувши голову або не  відкриваючи рот;
  • для того, щоб маленьке сонечко отримало задоволення після прикорму, доцільно, щоразу, після їжі прикладати його до грудей або давати суміш до якої він звик;
  • не треба годувати дитинку примусово

Важливо!

Деякі немовлята дуже примхливі в їжі, тому , якщо сонечко відмовляється від прикорму,, запропонуйте йому інший продукт  

  • кожен новий продукт прикорму повинен складатися лише з одного компоненту і даватися не менше 5 днів. 
  • Лише після того, як Ви побачите, що крихітка добре перенесла введення нового продукту, можна спробувати дати прикорм, який складається із декількох знайомих дитині компонентів.
  • Це дасть можливість визначити, чи добре дитинка сприймай певний продукт.

Важливо!

Якщо Ви помітили, що у крихітки після введення нового продукту прикорму з’явилися наступні ознаки: рідкий стілець, закреп, алергія, то слід негайно припинити давати цей продукт дитині. Через певний час, після повної нормалізації випорожнень та очищення шкіри, можна продовжити вводити нові продукти прикорму.
З часом, можна знов спробувати запропонувати маленькому сонечку продукт, на який була реакція, але пильно слідкувати  за станом крихітки

  • не рекомендується давати малюкам чай (крім спеціальних дитячих чаїв), кави, цільне коров’яче молоко, сіль, спеції тощо; 
  • не слід вводити прикорм під час захворювання, щеплення, в жару

Продукти прикорму

Каші

Молочні каші найбільше підходять за смаковими якостями та консистенцією  для переходу від молока до інших продуктів, але перш ніж вводити прикорм необхідно прослідкувати за випорожненнями дитини  і тим як крихітка набирає вагу . Тільки після цього можна визначити з якого продукту треба починати прикорм: 

  • при недостатньому наборі маси тіла та схильності до більш рідких випорожнень ідеальним першим прикормом стануть каші
  • при схильності до надмірної маси тіла та закрепів- овочеве пюре

 

 

Каші містять цінні білки ( 7-13%), вуглеводи (60-70%), жири ( до 70%), мінеральні речовини та вітаміни.

 

 

Рис особливо багатий на вуглеводи (в основному крохмаль), не містить клітковини, легко засвоюється і відрізняється від інших круп обволікаючими властивостями слизу на слизову оболонку кишечника. Протизапальні властивості рису дозволяють широко застосовувати його при лікуванні шлунково-кишкових дисфункцій.

Кукурудзяна крупа також відноситься до дієтичних продуктів. Ця крупа багата  крохмалем і антиоксидантами  (токоферолами), вона виконує детоксикаційну функцію в організмі. 

Але найбільшою харчовою цінністю володіють гречана і вівсяна крупи з найвищим вмістом білків, жирів, вітамінів групи В ( В1, В2, В 3), фолієвої кислоти, магнію, заліза та ін. Крупи також містять важливі ліпотропні речовини (холін, лецитин, фосфоліпіди), які захищають печінку, і є необхідними для нормального функціонування ендокринної, нервової та м’язової систем. Гречана і вівсяна крупи містять найбільшу кількість рослинних волокон, стимулюючих перистальтику кишечника і виконуючих детоксикацій ну функцію ( виводять шкідливі речовини з організму).

Важливо!

Найменшою харчовою цінністю володіє манна крупа з незначним вмістом, в порівнянні з іншими крупами,  жирів, мікроелементів і вітамінів.


Основним критерієм для рекомендації каш є різний вміст харчових волокон, що стимулюють перистальтику кишечника. Малюки зі схильністю до закрепів потребують в першу чергу гречану і вівсяну каші (таким малюкам краще уникати рисову кашу).  Дітям, що схильні до рідких випорожнень слід використовувати рисову, обмежуючи гречану і вівсяну каші.

Введення каш

  • починати треба з каші, яка не містить глютену (рис, гречка, кукурудза), а пізніше в кінці  6-го місяця можна вводити вівсяну кашу з глютеном.

Глютен – білок злакових, який гірше  перетравлюється і в деяких випадках може викликати алергію. До каш, які містять глютен відносяться: вівсяна, манна, пшенична.

Важливо!

Змішані каші з декількома крупами треба вводити після того, як дитина отримала каші з кожною крупою окремо.

  • в залежності від потреб дитини безмолочні каші можна розводити грудним молоком, гіпоалергенною або соєвою сумішшю, водою
  • каші можна змішувати з овочами та фруктами, але лише після того, як дитина спробувала кожен з цих продуктів окремо
  • обов’язково годуйте дитину ложкою
  • малюкам не можна давати каш для дорослих

Овочі та фрукти

Фруктові, фруктово-овочеві пюре і соки є джерелом вуглеводів, заліза, вітамінів С, А, фолієвої  кислоти, органічних кислот. Крім цього фруктові та овочеві пюре містять важливі харчові волокна, які покращують моторну активність кишечника і виконують детоксикаційну функцію (зв’язують і виводять шкідливі речовини з організму).

Важливо!

Овочі та фрукти покращують процеси травлення і є необхідними для розвитку і підтримки здорової мікрофлори кишечника.


Введення овочів та фруктів

  • овочі доцільно вводити перед фруктами, оскільки деяким дітям може не сподобатись смак  овочів, якщо вони звикли до солодкого смаку фруктів. Але це дуже індивідуально, бо кожне маленьке сонечко унікальне і має свої смаки!  
  • починати треба з одного виду овочів або фруктів і лише після того, як дитина отримала кожен з них окремо, можна їх комбінувати.
  • починати треба з негострих на смак овочів (кабачки, морква, картопля, гарбуз, патисони) і фруктів (яблука, абрикоси, персики, сливи).

Важливо!

Не можна давати малюкам занадто кислі фрукти та ягоди.

 

  • Овочеві пюре, включаючи пюре із томатів та буряків вводити не раніше 7-8 місяців життя дитинки, тому що ці продукти можуть подразнювати слизову кишечника. Введення бобових (зелений горох, квасолю) рекомендується також не раніше 7 місяців - високий вміст харчових волокон і особливих вуглеводів, що посилюють перистальтику і газоутворення у кишечнику.
  • Овочеве/фруктове пюре, як низько білкову страву, дають не більше ніж 2 тижні, потім потрібно збагачувати ці страви шляхом додавання в них високобілкових продуктів (м’ясо, м’який сир).

Важливо!

В овочеві пюре можна додавати рослинні олії і вершкове масло.


Соки та інші напої

Здоровий малюк, що знаходиться на грудному вигодовуванні, до 6 місяця отримує достатню кількість рідини з молоком матері. Малюкам, що знаходяться на змішаному або штучному вигодовуванні необхідно між годуваннями пропонувати дитячу водичку.

Важливо!

В деяких ситуаціях (висока t тіла, блювання, діарея/закрепи, спека) малюки, що знаходяться на грудному вигодовуванні, яким ще не виповнилось 6 місяців, потребують додаткової рідини. 

  • Сік доцільно давати дитині, коли вона вже отримує продукти прикорму (6-7 місяць життя дитинки). Починати введення соку необхідно з некислого яблучного за наступною схемою: від ? чайної ложки на початку введення соку до раціону дитини  збільшуючи об’єм до 30-50 мл. Після яблучного соку поступово можна вводити соки з моркви, гарбуза, слив, абрикоса та персиків. Коли малюку виповниться 1 рік він може пити до 100 мл соків.
  • кислі і терпкі соки (чорносмородиновий, вишневий, журавлиний) слід розводити кип’яченою гарячою водою. Якщо такі соки не розводити вони можуть подразнювати слизову кишечника, сприяти появі зригувань і порушенню випорожнень).
  • соки з м’якоттю (моркв’яний, абрикосовий, сливовий та інші) посилюють перистальтику кишечника, що робить доцільним їх введення в раціон малюкам при схильності до закрепів. Якщо у малюка нестійкі випорожнення, такі соки краще не давати. 

М’ясний прикорм 

М’ясо відноситься до основних продуктів харчування з високим вмістом повноцінних білків, мінеральних солей  - заліза, фосфору, калію, магнію,  цинку, вітамінів групи В (В1, В2, В3, В6, В12). Засвоєння заліза із м’яса у 3 рази вища, ніж із фруктів та овочів.

Введення м’ясного прикорму

  • з 6 місяця життя малюка необхідно починати поступове введення м’ясного прикорму за наступною схемою: з ? чайної ложки гомогенного пюре, змішуючи його з овочами і збільшуючи його кількість протягом 7-10 днів до 30 грам на добу. 
  • у віці 9 місяців м’ясо може містити невеличкі шматочки.
  • дитині до 6-9 місяця рекомендовано вживати наступне м'ясо: телятина, індичатина, курятина, крільчатина, нежирна свинина. М’ясо з включенням субпродуктів допускається з 8 місяців.

Важливо!

Малюкам не можна давати сосисок, ковбаси тощо.

Яйця

Жовток яєць містить цінні білки та жири (30%), у тому числі незамінні жирні кислоти. Він багатий лецитином (покращує засвоєння жирів), вітамінами (А, Д, Е, В1, В2, В6, В12) мінеральними речовинами  (фосфор, кальцій, залізо). 

Важливо!

Поєднання заліза і лецитину сприяє кровотворенню.

Введення яєць до раціону малюка

  • яєчний жовток слід вводити в раціон дитини з 7 місяців, враховуючи його досить високі алергічні властивості.
  • починати з 1/8 жовтка,  добре перетираючи його і додавати в овочеві пюре або розводити грудним молоком/сумішшю.
  • до одного року не можна вводити білок яєць (високий ризик алергії).
  • не можна давати жовток водоплавних птахів (ризик сальмонельозу).

 

Риба

Риба, як і м’ясо, є основним постачальником високоякісних білків, але має ніжну структуру і легко засвоюється організмом дитини. Риба є джерелом полінасичених жирних кислот (?3), мінеральних речовин (калій, фосфор, залізо, магній, цинк), вітамінів групи В (В2, В6, В12).

Важливо!

Морська риба більш багата на мікроелементи.

Введення риби до раціону малюка

  • рибний прикорм можна вводити починаючи з 8го місяця. Починати цей вид прикорму необхідно з ?  чайної ложки, таку кількість риби (не збільшуючи кіль  кість) необхідно давати протягом 4-5 годувань 2-3 тижні підряд. Згодом, поступово можна збільшувати кількість риби в раціоні малюка. Орієнтована кількість риби, що може з’їдати малюк, якому вже виповнилось 12 місяців, - 50-60гр.

Важливо!

Пам’ятайте, що риба це високо алергенний продукт. Стежте за тим, як малюк сприймає цей продукт. 

Дітям віком 8-12 місяців рекомендовано вживати нежирні сорти риби (хек, тріска, минтай та ін.). 
Дітям, яким вже виповнилося 12 місяців можна вводити до раціону більш жирні сорти риби (лосось, форель та ін.).

Жири

Вершкове масло легко засвоюється та містить важливі для малюків вітаміни А,Д2, каротин, токофероли, фосфатиди, холін, холестерин у збалансованому співвідношенні.

Важливо!

Рослинні жири  є основним джерелом надходження жирних кислот (омега3, омега6) необхідних для розвитку мозку та сітківки ока, а також вітаміни Е і фосфатиди.

  • Вершкове масло і рослинні жири вводяться в раціон дитини  з 6-7 місяців починаючи з ? чайної ложки. З 8 місяців до 1 року дитина повинна вживати  1 чайну ложку вершкового масла.

Кисломолочні продукти

Кисломолочний м’який сир та інші кисломолочні продукти (йогурт, кефір) відіграють важливу роль у харчуванні малюків і  являються основним джерелом  кальцію, фосфору та вітаміну Д. 
Кисломолочні продукти містять цінні легкозасвоювані білки, жири та вуглеводи, а також вітаміни групи В (В2, В 12). Кисломолочні продукти покращують травлення, всмоктування кальцію, фосфору та заліза.  Завдяки помірному підвищенню кислотності кишкового вмісту вони нормалізують мікрофлору кишечника і м’яко послаблюють випорожнення.

  • рекомендують додавати м’який сир з 6 місяців, йогурт з 7-8 місяців життя дитини.

Важливо!

не можна давати малюкам кисломолочні продукти для дорослих.


Частота введення прикорму

Малюки віком до 8 місяців повинні отримувати прикорм 3 рази на день, у віці 9-11 місяців  4 рази на день. У віці 1 року дитина повинна отримувати різноманітний прикорм з кожної групи продуктів, вміти пити з чашки.

Особливості вигодовування дитини віком 9-12 місяців:

  • можна годувати дитину грудним молоком/сумішшю за бажанням 400-500 мл щоденно;
  • годувати дитину потрібно за столом разом з іншими членами сім’ї;
  • приблизно з 9 місяців малюку можна пропонувати невеличкі шматочки  овочів або фруктів, щоб він поступово вчився жувати їжу. 
  • малюка треба заохочувати самостійно їсти ложкою і пити з чашки;
  • починаючи с 9 місяців, в раціон сонечка, необхідно ввести продукти із злаків (сухарики, хліб, печиво).

 

Орієнтовна схема введення продуктів та страв прикорму при природному вигодовуванні дітей першого року життя

Продукти  і страви прикорму

Термін введення місяці

Об'єм залежно від віку дитини

6 місяців

7 місяців

8 місяців

9 місяців

10-12 місяців

Сік (фруктовий, ягідний, овочевий), мл

6

30-50

50-70

80

100

Фруктове пюре, мл

6

40-50

50-70

80

90-100

Овочеве пюре, г

6

50-100

150

170

180

200

Молочно-круп'яна каша, г

6

50-100

100-150

150

180

200

Молочно-злакова каша, г

7

М’який сир, г

6,5 - 7,5

5-25

10-30

30

50

Кисломолочні продукти (м’який сир), мл

7-8

 

50-100

100-150

150-200

Яєчний жовток, шт

7-7,5

 

1/8 - 1/4

1/4-1/2

 1/2

1\2 -1

М'ясне пюре, г

6,5-7

5-30

30

50

60

50-60

Рибне пюре, г

8-10

 

 

10-20

30-50

50-60

Олія, г

6

1/2 ч.л.

1/2 ч.л.

1 ч.л

1 ч.л

1 ч.л

Вершкове масло

6-7

1/2 ч.л.

1/2 ч.л.

1 ч.л

1 ч.л

1 ч.л

Хліб пшеничний

8-9

 

 

5

5

10

*В таблиці вказані орієнтовні терміни введення прикорму та його кількість. Тому кількість запропонованої їжі повинна ґрунтуватись на принципах активного годування: годувати повільно та терпляче, заохочуючи дитину, силою не заставляти їсти.

 

Повноцінний добовий раціон здорової дитини 1-1,5 років


Харчування 4-5 разів на день: 3 рази основна їжа (сніданок, обід, вечеря), 1-2 перекуси з переривами між їжею не менше 3 години

Молочні продукти

Дитяча молочна суміш Humana Junior щоденно 400-500 мл;
Кисломолочний сир 50 г
Кисломолочні продукти Humana, кефір -120-150 мл.;
Сир твердий - 7г.

Посне червоне м'ясо

Яловичина, кролик 2-3 рази на тиждень по 50-60 г. на блюдо

М'ясо птиці

Курка, індичка, перепелка - 2-3 рази на тиждень (без шкірки) по 50-60 г. на блюдо

Риба

Тріска, минтай, хек, судак - 1-2 рази на тиждень 50-60 г. на блюдо

Яйця

 1 шт. куряче або 1-2 перепелине яйця 2 рази на тиждень

Овочі

Щоденно: овочеві блюда (200 - 250 г.) и салат з рослинною олією (50-80 г.): терта морква, мілко порізаний огірок, томати, капуста, зелень. Кількість свіжих овочів до 200г.

Фрукти та ягоди

До 150 г. на день: яблука, груші, сливи, вишня, абрикос, персик, диня, кавун, банани, цитрусові, малина, смородина, чорниця, журавлина та інше

Зернові продукти

Щоденно каші по 150-180 г. на блюдо: гречка, вівсянка. Допустимі: ячна, перлова, пшенична, кукурудзяна, рис. Можна з додаванням фруктів: яблуко, банан, родзинки (до вівсянки), гарбуз, морква - до рису.
Хліб цільнозерновий, з муки грубого помелу до 50-100 г. на день.
Макарони не частіше 1-2 рази на тиждень до 150 г. на блюдо з твердих сортів пшениці та в комбінації з овочами.

Жири

Вершкове масло (віт.А) - бутерброд, до готових блюд: каші, овочеве пюре (до 12 г. день)
Рослинні олії (сонячне, кукурудзяне, оливкове - віт. Е і поліненасичені ЖК) - заправка салатів та овочевих пюре 1-2 ч.л.
на день.
Не використовувати маргарин та спреди!

Солодощі

Сухофрукти 10г., кондитерські вироби до 15г/день: печиво, пастила, фруктова карамель, джем, мармелад, білий зефір, мед до 1г. В день

Напої

Загалом отримана кількість рідини з напоїв і їжі - 1100-1200мл/добу