До списку порівнянь
Перелік товарів

Кишкові кольки у новонароджених. Як їх перемогти?

Кишкові кольки у новонароджених. Як їх перемогти?
Після народження маленьке сонечко знаходиться у своєрідному стресовому стані, що пов’язаний з самостійним харчуванням та адаптацією до нових умов життя поза маминим животиком. І перша проблема, з якою можуть зіткнутись молоді батьки, - кольки у новонароджених! Кишкові кольки зустрічаються у 20-40% здорових новонароджених дітей і являються, зі слів педіатрів, «незначною» проблемою для здоров’я малюків.

Але як може зберегти спокій матуся, яка бачить, як боляче її малюку? Для початку пропонуємо розібратися з питаннями «що таке кольки», «звідки вони беруться» та «як їх перемогти»!

Симптоми кишкових кольок

Для класичних малюкових кишкових кольок характерними симптомами являються:
 
  • приступи несподіваного неспокою увечері або вночі, які супроводжуються болісним плачем або криком дитини
  • почервонінням обличчя
  • піджиманням ніжок до животика та стисканням кулачків



При цьому спостерігається здуття животика, схильність до виникнення нерегулярного стільця (закрепи і / або періоди більш рідких випорожнень).

Відходження газів/ стільця сприяє значному зменшенню/ зникненню кишкових кольок. Поза приступами самопочуття, емоційний стан, апетит, набір маси тіла і розвиток дитини задовільні.

Причини кишкових кольок

Основною причиною появи кишкових кольок у малюків є спазми кишечника, спровоковані розтягненням кишечних петель газами, відходження яких ускладнено повільною перистальтикою кишечника.

Важливо!
Перистальтика кишківника- хвилеподібне скорочення, яке сприяє пересуванню їжі по кишківнику в одному напрямку.

Фактори, які сприяють появі кишкових кольок у малюків перших місяців життя:

  • схильність до спазмів окремих ділянок кишечника та незначні подразнення (незріла регуляція перистальтики кишечника нервовою системою) і висока больова чутливість до подразнень кишечної стінки;
  • низька моторна активність кишечника ( у новонароджених перистальтика кишечника у 3 рази повільніша у порівнянні з перистальтикою кишечника у старших дітей та дорослих);
  • часткова лактазна недостатність (фермента для розщеплення і засвоєння основного вуглеводу грудного молока і молочних сумішей – лактози). Лактоза є необхідною харчовою речовиною для росту і розвитку дитини. Тому основна її частина перетравлюється і засвоюється організмом малюка. Лактоза також відіграє важливу роль для формування здорової мікрофлори кишечника. Тому часткова лактазна недостатність (брак ферменту) є фізіологічним процесом у перші місяці життя дитини і дозволяє невеликій кількості нерозщепленої лактози доходити до товстого кишечника і слугувати їжею для корисних бактерій, стимулюючи їх ріст і активність. Але надмірна кількість нерозщепленої лактози у кишечнику викликає процеси бродіння, підвищене газоутворення і появу кишкових кольок. Особливо це стосується незрілих і недоношених малюків, а також дітей з кишковими розладами і діареєю ( завжди супроводжуються значним зниженням синтезу фермента лактази). Необґрунтована часта зміна грудей під час одного годування, коли малюк отримує тільки переднє і середнє молоко, багате на лактозу і воду, також може стати причиною надмірного газоутворення і появі кишкових кольок.
  • напружене засвоєння жирів, особливо у малюків на штучному вигодовуванні ( схильність до утворення нерозчинних комплексів рослинних жирів з кальцієм, так званих «кальцієвих мил») сприяючих появі закрепів і кишкових кольок;
  • неcформована кишкова мікрофлора;
  • гормональні зсуви у новонароджених;
  • заковтування повітря під час годування;
  • перекорм дитини (особливо на грудному вигодовуванні за потребою);
  • психоемоційне напруження і тривога мами може стати причиною збудження малюка і посилювати дискомфорт у його животику.

Важливо!
Існує правило «трійки» кишкових кольок:
- Приблизно протягом 3х годин в день;
- Не менше 3х разів на тиждень;
- Протягом перших 3-4 місяців життя, після чого кишкові кольки безслідно зникають.

Терпіння, спокій, безмежна любов до свого сонечка допоможуть вам зняти емоційне напруження і допомогти малюкові


Викладайте дитинку перед годуванням спочатку на животик, підставляючи долоньку під її п’яточки. При цьому вона буде намагатися відштовхуватись ніжками від руки і повзти. Малюк сам Вам дасть зрозуміти, коли йому процедура набридне. Потім переверніть його на спинку і зробіть легкий масаж животика теплою рукою погладжуючими рухами за годинниковою стрілкою. Після чого ніжно згинаючи ніжки у колінках легко притисніть їх до животика, стежачи за реакцією малюка. Такі процедури сприяють розвитку головного мозку, зміцненню м’язів (шиї, спинки, живота), нормалізації перистальтики кишечника, легкому відходженню газів/стільця.

Дотримуйтесь особистої дієти зі зменшенням/виключенням продуктів з раціону харчування, що сприяють газоутворенню у кишечнику (капусти, редьки, винограду, бобових, солінь, газових напоїв, копчених продуктів, солодощів, продуктів з високим вмістом крохмалю тощо), замініть молочні продукти на кисломолочні продукти.

Витримуйте перерви між годуванням, не менш ніж дві з половиною години, з другого місяця життя дитини. Режим годування за потребою, з меншим інтервалом між годуванням, можливий до одного місяця життя малюка (тому що дитинка в цей час не може з’їсти багато молока). Безконтрольне, занадто часте годування може призвести до порушення травлення, кишкових розладів і появі кишкових кольок.

Для виключення нестачі грудного молока (дитина потребує частого прикладання до грудей) необхідно порівняти добовий об’єм молока, що з’їдає дитина (зважування протягом доби до і після годування, не міняючи одяг і підгузки) з рекомендованим добовим об’ємом у нормі, відповідно її віку. При нестачі грудного молока лактацію можна підвищити за допомогою спеціального лактогонного трав’яного чаю Humana Stell tee.

Обов’язково слідкуйте за кількістю їжі, що їсть дитинка. Дуже важливо, щоб дитина не переїдала (див. вище). Навчиться розрізняти «голодний плач» малюка від інших видів плачу. Можливо малюку просто жарко чи холодно? Можливо малюк просто мокрий чи потребує зміни положення? Або взагалі просто хоче Вашої уваги та обіймів!

Годуйте дитину однією груддю до повного її випорожнення ( остання порція молока є насичуючою, тоді як переднє і середнє молоко багате на лактозу та воду). Зміна грудей можлива тільки після повного випорожнення першої.

Виключіть заковтування повітря дитиною під час годування. При годуванні грудьми слідкуйте за тим, щоб вона захоплювала не тільки сосок, але й ареолу ( сосок і ареола повинні практично заповнювати всю порожнину рота дитини). При штучному вигодовуванні вибирайте соску, отвір якої повинен відповідати віку малюка. Тримайте малюка «стовпчиком» після годування протягом 15-20 хв. не створюючи тиску на животик до відходження повітря.

На змішаному або штучному вигодовуванні для ефективного усунення кишкових кольок використовуйте спеціальну унікальну суміш Humana AntiColic. 

Humana AntiColic – спеціальна та унікальна суміш з запатентованим структурованим молочним жиром Lipo Milk. Ця суміш надійно захищає маленький животик від дискомфорту і кишкових кольок

Humana AK враховує ймовірні причини виникнення кишкових кольок у малюків і усуває їх вплив на систему травлення:
 
  • частково розщеплені білки легко засвоюються, сприяють формуванню регулярних м’яких випорожнень;
  • структурований молочний жир легко засвоюється, попереджає виникнення кальцієвих мил, частої причини закрепів і кишкових кольок;
  • знижена кількість лактози попереджає процеси бродіння, надмірного газоутворення у кишечнику і появі кишкових кольок;
  • галактоолігосахариди сприяють формуванню здорової мікрофлори кишечника, нормальному травленню і м’яких випорожнень.

Особливості застосування Humana AntiColic:

1. На змішаному вигодовуванні при кишкових кольках рекомендується замінювати всі вечірні годування (час виникнення кишкових кольок)звичайною сумішшю на годування Humana AntiColic. Але навіть одне годування дитини Humana AntiColic здатне зменшити інтенсивність кишкових кольок у дитини.

2. На штучному вигодовуванні можна замінювати всі годування (кращий терапевтичний ефект), або частину годувань, краще вечірніх.

3. При незначних дисфункціях ШКТ у новонароджених у період адаптації (схильність до нестійкого стільця, алергії, недоношеність (при досягненні маси тіла 2500 г)) рекомендується замінювати сумішшю Humana AntiColic всі годування, за виключенням грудного молока.

Важливо!
Humana AntiColic вводиться швидко, замінюючи всі годування, крім грудного молока. Виключенням є випадки, коли Humana AntiColic використовується як перехідне харчування після лікувальних сумішей, при тяжких формах алергії та недоношеності. У таких випадках Humana AntiColic вводиться поступово витісняючи по 1 годуванню на добу, крім грудного молока  


Якщо дитинка знаходиться виключно на грудному вигодовування і Ви плануєте давати їй лікарські засоби, що полегшують кольки у новонароджених, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

У випадку, якщо у Вас з’являться додаткові питання про харчування в період годування грудьми, – звертайтеся до наших лікарів за телефоном гарячої лінії 0 800 301 199 (дзвінки безкоштовні на території України)